Kohtaaminen kukkakaupassa

Kolme vuotta naimisissa, kliseisesti kolme suurta, punaista ruusua. Ruusuja leikattiin sopivampaan muottiin ja katse harhaili tovin ympäri viihtyisää kauppaa, enkä enää voinut välttyä kysymästä kauppiaalta, että miten kukkakaupat näkyvät verkossa, varsinkin kun kyseinen paikka on persoonallinen liike erikoisuuksineen ja sitä kautta voisi myös olla persoonallinen tekijä verkossa.

Kyseinen kukkakauppa oli staattiset verkkosivunsa lanseeraanut muutamia kuukausia aiemmin ja kuuleman mukaan aika liki kaikki liikkeet ovat sivuilla varustetut. Kauppias oli sattumoisin aiemmin aamulla keskustellut tuttavansa, yrittäjä hänkin, kanssa Facebookeista yms. jutuista ja kummatkin olivat vakaasti sitä mieltä, että eivät tuollaiseen lähde mukaan vaikka kaverit ovat kutsuneet. Ajatus näkyvillä olemista tuntui vieraalta, sairaalta. Mainittakoon, että rouva oli hieman iäkkäämpää puolta ja yhteisöpalvelut näyttäytyivät hänelle nuorison ’emmää oon sun kaveri enää, kun et tykännyt mun viestistä’ -tyylisenä temmellyskenttänä.

Tämä johti yllättäen noin viidentoista minuutin keskusteluun asiakkaan kohtaamisesta silmästä silmään kaupassa ja miten asiakkaan voi kohdata myös verkossa, luoda keskustelua hänen kanssaan. Kyseinen kukkakauppa sijaitsee hyvällä paikalla ja on auki käytännössä joka päivä, joten asiakkaita riittää ja kaupassa on kävijöitä naapurikuntia myöten. Päädyimme miettimään, että tarvitseeko tällainen kauppa oikeasti näkyvyyttä sosiaalisissa medioissa, onko siihen käytetty aika sen arvoista, että hän käyttää vähäisestä vapaa-ajastaan osan verkossa, kun ei muutenkaan koe sitä itselleen mieluisaksi.

Vaikka keskustelun päätteeksi hän totesi ymmärtävänsä, että heillekin voisi olla hyötyä olla näkyä sosiaalisten medioiden parissa, niin kauppapaikka yhdistettynä perinteiseen viidakkorumpuun on mieluisampi vaihtoehto ja antaa yrittäjälle kaipaamaansa aikaa itselleen ja harrastuksilleen.

Voiko tuohon väittää vastaan? Sosiaalinen media ja erilaiset yhteisöpalvelut eivät ole Graalin malja, varsinkin kun vaakakupissa on verkon ulkopuolella koko elämänsä operoineelle täysin vieraan maailman haltuunotto ja oman vähäisen vapaa-ajan menettäminen.

Kello tikitti eteenpäin, joten kiitin kauppiasta hienosta keskustelusta, kauniista kimpusta ja suuntasin lähileipomoon hakemaan kaffepullat. Leipomossakin on muuten erinomainen palvelu ja loistavat tuotteet, pienten paikallistoimijoiden iloja alueen asukeille.

3 thoughts on “Kohtaaminen kukkakaupassa

 1. Pingback: Tweets that mention Kohtaaminen kukkakaupassa | cliente -- Topsy.com

 2. Teemu Korpi

  Tällaiset vanhan polven yrittäjät alkaa olla viimeisiä, joilla kauppa ja asiakkuudet itsessään muodostavat relevantin yhteisön, jota ei välttämättä tarvitse verkkoon kammeta, eikä sieltä vastaavasti ole tulossa paljon lisäarvoa.

  Voisiko sukupolvenvaihdos olla sellainen vaihe, jota voisi valmistella myös verkkoyhteisössä? Uusi sukupolvi on sitten kotonaan molemmissa. Emmätiä.

  1. Jani Lilja Post author

   Tuskinpa sitä kannattaa siirtyä pois mukavuusalueeltaan, jos pyörät pyörii ja tulee mukavasti toimeen. Olisikohan pitänyt ehdottaa Facebook-applikaatiota, jolla voit suunnitella itsellesi kimpun ja tilata sen tietyksi päiväksi noudettavaksi/toimitettavaksi? Itse tosin tykkään seurata, kun he tekevät noita kimppuja.

   Sukupolvenvaihdos on kieltämättä se kohta, milloin kannattaa miettiä pakkaa uusiksi, mikäli palveluiden käyttäminen on muutenkin luonteva osa elämää.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *