TenFarms kokoaa elämän pienet ja suuret hetket samaan virtaan

This post is also available in English

Tieni on kohdannut Nils Forsblomin kanssa ala-asteella, jolloin päädyimme samalle luokalle Suomen Turussa. Yhteinen taival jatkui peruskoulun loppuun, jonka jälkeen itse kukin jatkoi omaan suuntaansa, mutta Twitter saattoi tiemme taas yhteen. Kaksikymmentä vuotta myöhemmin toinen meistä on edelleen Turussa ja toinen startup-yrittäjänä Kaliforniassa.

Fruugon alkusiemenen kylvämisen jälkeen oli aika keksiä jotain muuta ja Nilsin ajatustyön hedelmät ovat hiljalleen tulossa kaikkien nautittavaksi.

Logossa olevan Hibiscus-kukan terälehdet symboloivat palvelun osa-alueita (Applications, Location, Map markers, Unity, Community)

Ajatus TenFarmsista kypsyi perinteisellä tavalla, kun kaksi vuotta sitten perinteiset palvelut eivät enää tarjonneet kaikkea sitä, mitä hän itse halusi. Paljon matkustelevana ihmisenä tuli tarvetta tietää, mitä oman olinpaikan ympärillä tapahtuu, millaisia ihmisiä siellä liikkuu ja mitä he ajattelevat. Foursquare ja Twitter ovat omalla tavallaan hyviä työkaluja tähän erilaisten foorumien ohella, mutta tiedon yhdistäminen mobiilisti eri appsien kanssa on hankalaa, ellei peräti mahdotonta.

Uutta sosiaalisen median palvelua tätä varten oli turha alkaa miettimään, joten TenFarms alkoi kehittymään eräänlaiseksi aggrekaattoriksi, joka kokoaa olinpaikkasi ympärillä olevien, TenFarmsia käyttävien ihmisten julkisia, paikkatiedolla varustettuja päivityksiä (mm. Twitter, Facebook, Instagram, Foursquare, Gowalla) yhden sovelluksen kautta seurattavaksi ja mahdollistaa näiden ihmisten välisen kommunikoinnin. Arjen serendipiteettiä parhaimmillaan.

Eilisiltaisen Skypen kautta järjestetyn demosession aikana tuli ensimmäisenä kiinnitettyä huomiota TenFarmsin käyttöliittymän yksinkertaiseen tyylikkyyteen ja kauneuteen. Tämä ei sinänsä yllättänyt yhtään, sillä kouluajoista on jäänyt erityisesti mieleen Nilsin graafinen silmä ja taito käyttää kynää. Nils myönsikin saattaneensa mukana olleita graafisia suunnittelijoita repimään hiuksia päästään pikselien viilaamisen kanssa, mutta miehelle, joka pitää käyttäjäkokemusta ensi hetkestä lähtien korkeassa arvossa, oli vain paras riittävää.

Yhdessä näkymässä toimiva dynaamisesti muuttuva käyttöliittymä elää sen mukaan mitä ollaan tekemässä ja esim. omaa profiilia tarkastellessa nähdään oma positio kartalla sekä Google Street View -kuvaa kyseisestä paikasta. Tämä yhdistettynä omiin hetkiin, eli aggrekoituun virtaan omista päivityksistä erilaisissa yhdistetyissä sosiaalisissa palveluissa antaa hienon näkyvyyden siihen, mitä on tehnyt viime aikoina.

Mikäli sitten halutaan katsoa, keitä muita on samalla alueella, voidaan siirtyä näkymään, joka näyttää samalla alueella olevat ihmiset suoraan kartalla ja henkilön valitsemalla päästään katsomaan hänen hetkiään koottuna hänen käyttämistään sosiaalisista palveluista. Ja mikä hienointa, palvelun kautta on mahdollisuus aloittaa ryhmächat alueella olevien ihmisten kanssa, olivat he sinulle tuttuja tai ei.

Luonnollisesti kartalla voidaan liikkua mihin maailman kolkkaan tahansa tai keskittyä tiettyyn ryhmään lisättyihin kavereihin. Seurattavien käyttäjien valinta on hyvinkin tuttua Twitterin ja Google+:n tyylisistä palveluista, joissa voit ottaa seurattavaksi kenet haluat ja kommunikoida näiden kanssa.

Teknisesti TenFarms kulkee mobiilikehityksen kärjessä valitsemiensa tekniikoiden myötä (Ruby on Rails, node.js ja backbone.js) ja HTML5-pohjainen käyttöliittymä skaalautuu kauniisti selaimen ikkunasta tablet-selaimiin. Natiivit Android- ja iPhone-applikaatiot ovat tuloillaan ja ainakin iPhone-applikaation kanssa on työstäminen aloitettu.

Työhuoneen seinät täyttävät fläppipaperit kertovat tarinan olevan vasta alussa.

Kehittäjille TenFarms tulee tarjoamaan oman rajapinnan, jonka kautta käytännössä mikä tahansa sovellus pystyy välittämään tietoa TenFarmsin virtaan, mikäli käyttäjä vain näin haluaa (ja sovelluksen tekijä suostuu noudattamaan TenFarmsin visuaalisia ohjesääntöjä). Avoin rajapinta voi tarjota uuden renesanssin pienemmille, esim. vain tietyillä alueilla käytössä oleville sovelluksille ja mahdollistaa näissäkin palveluissa tehtävien päivitysten näkymisen niille, jotka eivät muuten palvelua pääsisi käyttämään.

Nilsin toinen startup Photopoll, kuvapohjainen crowdsourcing-sovellus iPhonelle, tulee olemaan myös esimerkkicase siitä, miten kolmannen osapuolen sovellus integroidaan TenFarmsiin lähdesovellukseksi. TenFarms työstää myös itse samoja rajapintoja käyttäen jatkuvasti uusia liittymiä, jotta mahdollisimman laaja kirjo ihmisten käytössä olevia appseja ja palveluita saataisiin tuetuksi.

Our long term vision is to build the most beautiful ecosystem in the world, not necessarily to be the biggest.
– Nils Forsblom, TenFarms

TenFarms tulee avautumaan ensimmäisen aallon käyttäjille lähiviikkoina, mutta sitä ennen on mahdollista pyytää kutsua tviittaamalla TenFarmsille.

Linkkejä

Samaan aikaan, kun TenFarmsia esiteltiin minulle Skypen kautta, lanseerasi Foursquare uuden sivustonsa, jossa on samanlaista ajatusmaailmaa lähialueen palveluiden ja ihmisten löytämiseksi, eli kilpajuoksu Social Discovery -tyyppisten palveluiden kesken on alkanut.

One thought on “TenFarms kokoaa elämän pienet ja suuret hetket samaan virtaan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *