Digitaalinen omaisuus muistokirjoituksen jälkeen

Muutamia vuosia taakse päin tuli ajoittain istuskeltua vahvistimen ja soittimen äärellä musiikkia kuunnellen. Levyn kansilehden selaileminen kuuntelun lomassa toi hyvän fiiliksen ja syvensi kuuntelukokemusta entisestään. Tulipa niitä levyjä säilytettyä monasti pinoissa soittimen ympärillä, mutta tämä oli aikaa ennen lapsia.

Rullataan vuosia eteenpäin ja cd-levyjäni näen korkeintaan autossa, lp-levyjä antikvariaattien ikkunoissa. Taloudessamme musiikin soittaminen hoituu Spotifyn kautta, jossa maksan verkosta siirtyvästä bittivirrasta ilman mitään sormien päässä pyöriteltävää. Levyn kansikuva matkapuhelimen ruudulta katseltuna tuntuu lähinnä säälittävältä, mutta sen minkä sormien pään tuntemuksissa häviää, voittaa säilytystilojen vapautumisessa muulle tavaralle.

Musiikin digitaalinen vallankumous lähti vyörymään Applen tuotua markkinoille iPod-soittimen, joka sai täytteensä Applen omasta verkkokaupasta. Samaan aikaan, kun Apple ravisteli musiikkiteollisuutta, teki Amazon vastaavaa kirjoille ja mullisti maailmaa Kindle-lukijan ja sähköisten kirjojensa kanssa. Pelitkään eivät ole kuin ennen, sillä nykyään ostamme nekin App Storesta, Android Marketista, pelikonsolien verkkokaupasta tai Steamin kautta. Vanhan kansan käyttämiä korppuja ja cd-levyjä ei tarvita, sen kun valutamme verkkokaupasta laitteisiimme sen, mitä koemme tarvitsemamme.

Kuin huomaamatta olemme siirtyneet ja siirtymässä enemmän ja enemmän maailmaan, jossa ostamamme materia on muuttunut nolliksi ja ykkösiksi. Mutta mitäpä sitten, kun siirrymme pilven reunalla katsomaan alas maailmaan? Mitä tapahtuu digitaaliselle omaisuudelle? Muutama vuosi sitten ei tarvinnut pahemmin näitä asioita miettiä, kun levyt, kirjat ja pelit olivat fyysisinä objekteina hyllyissä ja laatikoissa, mutta nykyisellään materiaalit ovat henkilökohtaisissa päätelaitteissamme ja pilvessä, muodoissa joihin pääsee käsiksi vain ja ainoastaan tietämällä käyttäjätunnukset ja salasanat.

Moniko meistä jakaa verkkokauppojen ja palvelujen salasanat puolisonsa kanssa? Kuoleman jälkeen voidaan olla tilanteessa, jossa edesmenneen puolison mukana on mennyt perheen musiikit, kirjat ja elokuvat bittien taivaaseen. Fyysiset objektit periytyvät puolisolle ja perikunnalle, joten loogisesti parhaimmillaan tuhansien eurojen digitaalisen omaisuuden tulisi käyttäytyä samalla tavalla. Onko puolison mahdollista saada avioliiton aikana hankittu digitaalinen omaisuus haltuunsa vai pystyykö tämän materiaalin jopa testamentissaan määräämään toiselle? Lähestyin viikonloppuna Amazonin, Applen, Microsoftin, Googlen, Nokian ja PayPalin tukia asian tiimoilta seuraavin tuloksin.

Amazon vastasi tuttuun tapaan tunnissa kysymykseeni ja heidän mukaan esimerkiksi Kindle-kirjojen omistajuutta ei pysty siirtämään henkilöltä toiselle johtuen kustantajien asettamista rajoitteista. Vainajan puoliso voi kuitenkin ottaa puhelimitse yhteyttä Amazoniin ja siirtää tämän käyttäjätilin omiin nimiinsä, mutta tätä prosessia ei avattu enempää vastauksessa, joten käytännön toimia voimme vain arvailla. Kysyin vielä testamenttaamisesta, johon vastasivat, että heillä ei ole säännöksiä tuon suhteen, eli periaatteessa tilin voi vaatia samalla metodilla itselleen, joskin luulisi testamenttaamisen yhteydessä kerrotun myös käyttäjätunnukset.

Apple ansaitsee myös kiitosta nopeasta reagoinnista. Vainajan käyttäjätilin ostamia tuotteita ei pysty siirtämään tililtä toiselle, mutta puolisolla on mahdollisuus hankkia tilin omistajuus itselleen.  Tilin siirtämiseksi tulee Applelle toimittaa sekä kuolintodistus että virallinen dokumentti, jossa kerrotaan puolisolla olevan oikeus vaatia tiliä itselleen. Applen lakitiimin tutkittua paperit tili joko siirretään tai ei siirretä. Erikseen mainittiin vielä, että tutkinnan jälkeen heille toimitetut paperit tuhotaan yksityisyyssuojan nimissä. Tilin testamenttaaminen on myös mahdollista ja siirtäminen edellyttää tässäkin tapauksessa kuolintodistuksen ja testamentin toimittamista Applelle.

Microsoftin tuen kanssa vaihdoin muutaman sähköpostin, jonka jälkeen sain vastaukseksi puhelinnumeron Amerikkaan, josta voisin kysellä asiasta. Olen siitä tylsä ihminen, että oletan tukipalvelun vastaavan kysymyksiini ilman, että pompottavat luukulta toiselle, joten jätin soittamatta perään. Tiedustelussani kysyin myös Windows-puhelimiin Windows Marketista ostettujen sovellusten siirtämisestä ja vastauksessa mainittiin, että puhelimiin liittyvät asiat kuuluvat puhelimien valmistajille.

Päivitys 16.2.2012 – PayPal

PayPal reagoi muistutusviestiin ja vastauksen perusteella varojen siirtäminen onnistuu, kunhan faksi laulaa pinon dokumentteja PayPalin suuntaan. Käytännössä tämä tarkoittaa kansisivua, jossa on testamentin toimeenpanijan yhteystiedot ja merkintä siitä, että tilin omistaja on menehtynyt ja tili halutaan sulkea. Tämän lisäksi mukana tulee olla kuolintodistus, kopio testamentista, kopio toimeenpanijan henkilöllisyystodistuksesta ja toimintaohjeet mitä varoille tulisi tehdä (varojen toimittaminen tiliin linkitetylle pankkitilille, varojen toimittaminen toimeenpanijan PayPal-tilille tai tilisiirto, joka maksaa $40).

Google toimitti minulle automaattisen vastauksen, jossa kerrottiin sähköposteihin vastaamisen kestävän, mutta Nokia on ollut hiljaa vastaamisen suhteen.

PS. Mikäli puuttuvat lampaat sattuvat löytämään tiensä postilaatikkooni, tulee kirjoitus päivittymään näiden toimijoiden osalta.

PPS. Tämän kirjoituksen ei ollut tarkoitus antaa konkreettisia ohjeita eri palveluiden suhteen vaan lähinnä herättää huomaamaan asia, jota harvemmin on tullut pohtineeksi. 

PPPS. Hieman jäi kaivelemaan, että miten digitaalinen omaisuus jaetaan avioeron sattuessa.

8 thoughts on “Digitaalinen omaisuus muistokirjoituksen jälkeen

 1. Merja Heinonen

  Olipa mielenkiintoinen avaus! Toden totta tämä on asia, johon ei välttämättä kovin moni vielä ole paneutuntut. Maalaisjärjellä ajatellen digitaalisessa muodossa oleva omaisuus periytyy samoin periaattein kuin fyysinenkin omaisuus. Hyviä käytöntöjä sen toteuttamiseksi epäilemättä kumminkin tarvitaaan.

  Miten se oli niiden Habbo-hotellista varastettujen virtuaalirompeiden laita? Tulkittiinko ne samanlaiseksi omaisuudeksi kuin oikeatkin tavarat?

  1. Jani Lilja Post author

   Voisi kuvitella, että lähitulevaisuudessa toimijoilta aletaan vaatimaan selkeitä pelisääntöjä ja ohjeita näitä asioita ajatellen. Kenties asiakasprofiileissa tulisi olla varahenkilön yhteystiedot oletuksena ja tällä varahenkilöllä oikeus kirjautua tilille.

   Mitäköhän lainsäädäntö tahi kuluttaja-asiamies on mieltä siitä kuinka tällainen pitäisi toteuttaa? Habbo-hotellin kohdalta ei ole muistikuvaa. Pitänee tarkistaa tuo, hyvä pointti!

 2. Pingback: Digitaalinen omaisuus jälkipolvien ulottumattomissa? « Rami Aaltonen

 3. Pii Paappanen

  Jostain Habbo-varastelusta tuli tuomio: http://www.virtualpolicy.net/virtuallypolicy001.html

  Näitä caseja on ollut muitakin, mutta nopealla googlaamisella en löytänyt tuomioita.

  Tuosta perinnönjaosta muuten sellainen muistikuva, että cd-levyjä, kirjoja ja muuta tällaista ei varsinaisesti lasketa omaisuudeksi eikä sen arvoa lasketa mukaan perunkirjoitukseen. Nämä vain jaetaan omaisten kesken miten he sen parhaiten näkevät. Ainoastaan siinä tapauksessa musiikki ja kirjat lasketaan omaisuudeksi, jos ne ovat jotakuinkin täydellisiä kokoelmia, historiallisesti tai muutoin arvokkaita tai jollain tapaa uniikkeja.

  Näin ainakin, jos puhutaan “normaalista” ihmisen musiikki- ja kirjallisuuskokoelmasta. Voi olla eri asia, kun puhutaan esim. DJ:n musiikkikokoelmasta, koska tällöin kokoelman laajuus voi tulla merkittäväksi tekijäksi sen arvoa laskettaessa.

  1. Jani Lilja Post author

   Kiitokset kommenteista, täytyypi mennä lukemaan tuota opinnäytetyötä, sillä aihealue on mielenkiintoinen kaikesta karuudestaan huolimatta.

   PayPalin vastaus on lisätty tuonne tekstiin.

 4. Rami Aaltonen

  Paypalin vastauksessa on niitä elementtejä, mitä aina voi odottaakin, kun asiaa ei ole oikeasti huomioitu tai mietitty. Vähän samaa kuin osassa julkista kilpailutusta – pyydetään varmuuden vuoksi kaikkia mahdollisia dokumentteja ja selvityksiä, koska niitä on mahdollista pyytää eikä siitä koidu pyytäjälle / vaatijalle vaivaa. Toisaalta, jollain tavallahan se on pyrittävä varmistamaan, ettei kuka tahansa voi ilmoittaa olevansa kenen tahansa perillinen ja nyt olisi aika tilittää rahat tililtä.

 5. SusannaFin

  Mielenkiintoista!

  Avioeron suhteen voin antaa yhden käytännön esimerkin, mikä tuli ihan itse koettua: Elisa viihde palvelu oli exän nimissä (ei käsittääkseni ole edes mahdollista ottaa kahdelle nimelle), ja eron tullessa boksi jäi mulle, samaan osoitteeseen kuin ennenkin, saman perheen (-1) käyttöön, mutta sitä ei ollut mahdollista siirtää mun nimiin “koska laki estää tallenteiden siirron toiselle henkilölle kaikissa tilanteissa”. Eli voisin kuvitella että jos puoliso olis kuollut, olis lähteny isän ja puolison lisäksi kaikki tallenteet ja nettikin sulki…. Tietysti siinä tilanteessa varmaan ei hirveesti olis väliä, mutta on se aika iso juttu silti tavallaan, ihan riittävästi järjesteltävää muutenkin jos tuollaista tapahtuu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *